Kanarie

Algemeen: De kanarie is een geliefde vogelsoort, die binnenshuis of buiten in een volière gehouden kan worden. De vogel wordt gewaardeerd om zijn zangkwaliteiten, kleur en vorm. Een kanarie leeft het liefst samen met zijn soortgenoten of met andere vogelsoorten. De verzorging bestaat uit het geven van goede voeding en vers drinkwater, het verschonen van de huisvesting en e.v.t. het knippen van de nagels. Met een goede verzorging kan de kanarie wel acht tot twaalf jaar oud worden. Een kanarie is een sociaal dier en leeft bij voorkeur samen met soortgenoten of andere vogelsoorten. Kies bij aanschaf voor een jonge kanarie, die uit de rui is (augustus, september). Bedenk dat alleen de mannetjes zingen, vrouwtjes maken korte geluidjes.

Huisvesting: Een kanarie is een sociaal dier en leeft bij voorkeur samen met soortgenoten of andere vogelsoorten. Kies bij aanschaf voor een jonge kanarie, die uit de rui is. (augustus, september) Bedenk dat alleen de mannetjes zingen, vrouwtjes maken korte geluidjes.

De verzorging: Hang of zet de kooi hoog. Kanaries houden van een overzichtelijke omgeving. In de kooi of volière bevestig je meerdere zitstokken. Omdat kanaries graag badderen, zet je minimaal twee tot drie keer per week een badje in de kooi. Voor de bodem gebruik je een vocht absorberend materiaal, dat stofvrij is en veilig voor de vogel, als die er van eet. Ook mogen bacteriën en schimmels geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Een vogelkooi moet zijn voorzien van minimaal twee zitstokken. Vogels in een volière hebben meerdere zitstokken nodig. Neem hiervoor stokken met verschillende diktes, die je verticaal en horizontaal bevestigt. De zitstok moet zo dik zijn dat de tenen van de vogel er bijna om heen kunnen. De kanarie houdt ervan om regelmatig te badderen. Zet een badje met vers water in de kooi of de volière en verwijder het meteen nadat de vogel heeft gebadderd. Verwijder het bad in ieder geval voor de avond, zodat de kanarie genoeg tijd heeft om op te drogen.

Schoonmaken: Het vogelverblijf moet wekelijks goed worden schoongemaakt. Reinig het verblijf met warm water en ververs de bodembedekking. Maak ook de voerbakjes, het vogelbadje en de zitstokken schoon met warm water. Het waterbakje moet elke dag worden schoongemaakt.

Voeding: Een kanarie eet zaadmengsels, eivoer, groente, fruit en lekkernijen. Ze gebruiken hun snavel om zaden te pellen. De omhulsels blijven in het bakje achter. Geef de kanarie liever niet meer voer dan hij dagelijks opeet, tot ongeveer 30 procent van zijn lichaamsgewicht. Hij krijgt dan alle voedingstoffen binnen en eet niet alleen het zaad dat hij lekker vindt. Om het zaad te kunnen verteren heeft de kanarie grit nodig. Dit zijn kleine steentjes die het voedsel in de maag vermalen. Kanaries hebben ook kalk nodig. Dit zit in grit of sepia. Een jodiumblok voorziet de vogel van de benodigde mineralen.

  • Eivoer: Eivoer bevat veel dierlijke eiwitten, vitaminen en mineralen, die noodzakelijk zijn voor de gezondheid van de kanarie. Eivoer is een belangrijke energieleverancier. Kanaries hebben 3-4 keer per week eivoer nodig, naast het zaadmengsel. Bij vogels in de rui en broedende vogels mag ongeveer een kwart van de voeding bestaan uit eivoer.
  • Groente en fruit: Kanaries houden van verse groenten en fruit zoals selderij, spinazie, andijvie, broccoli, kiwi, appel en rode bessen. Avocado’s zijn giftig voor vogels, geef dit dus niet! Elke dag een klein beetje vers voer is al voldoende. Let op dat je niet te vaak groente geeft aan de kanarie, want de ontlasting kan erg dun raken en de kanarie kan daar last van krijgen. Broccoli is erg goed om te geven. Daar zit tevens weinig kleurstof in, zodat je dit ook goed aan een wit of geelkleurige kanarie te geven zonder dat deze er oranje/roodkleur door krijgt.
  • Lekkernijen: Af en toe kun je de kanarie trosgierst geven. Vrijwel alle vogels vinden trosgierst erg lekker en kunnen er geen genoeg van krijgen. Geef daarom met mate, want anders eet uw vogel niks anders meer dan trosgierst. Vooral voor jonge vogels die net leren zelfstandig te eten is trosgierst erg handig. De zaden van trosgierst zijn wat zachter en makkelijker te pellen voor jonge vogels. Er zijn verschillende soorten trosgierst voor vogels te koop, zoals bijvoorbeeld Chinese en Franse trosgierst, of rode en gele trosgierst.